Preskočiť na obsah

STAVBA EUROVEA 2 SA NAPLNO ROZBEHLA

Výstavba nášho centra, ktoré je súčasťou projektu Eurovea2 je v plnom prúde. Ako informuje developer JTRE projekt sa dostal do fázy výstavby hlavnej stavby.

Na stavenisko prišla už posledná štvrtá vrtná súprava na realizáciu pilót tvoriacich súčasť základov stavby. Tieto veľké stroje v najbližších týždňoch vyvŕtajú takmer 1 400 pilót s celkovou dĺžkou bezmála 22 kilometrov. Najhlbšia pilóta bude mať dĺžku 31 metrov, pričom vrt bude až 40 metrov hlboký a bude sa realizovať zo 14 metrov hlbokej jamy. To znamená, že bude mať celkovú hĺbku 54 metrov od výšky cesty.

Každá z vrtných súprav, ktoré patria k najväčším, aké sa používajú v strednej Európe, je vybavená inou technológiou vŕtania. Najväčšia z nich má celkovú výšku 32,8 metra a prevádzkovú hmotnosť 160 ton. Stroj developer použil  už pred siedmimi rokmi na stavbe Panorama Towers a vlani aj pri výstavbe projektu Klingerka. Ďalšia súprava, ktorá dokáže vŕtať až do hĺbky 80 metrov, prišla na stavbu z Viedne a od nás sa presunie do rumunského mesta Craiova.

Stroje sa prevážajú v demontovanom stave, ich poskladanie trvá približne týždeň. Nadrozmerný transport tvorí šesť návesov. Na stavenisku budú pracovať až štyri vrtné súpravy. V apríli sa na stavbe objavia prvé žeriavy, celkovo ich bude jedenásť. Výška žeriavov bude postupne rásť s budovami. S výstavbou mrakodrapu Eurovea Tower súbežne vyrastie aj najvyšší žeriav, aký bol kedy na Slovensku postavený.

Projekt Eurovea 2 tvorí šesť stavebných objektov. Okrem rozšírenia  nákupného centra Eurovea tu vyrastú dva bytové domy – prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower a Riverside, dve kancelárske budovy a podzemné garáže. Súčasťou projektu je aj predĺženie nábrežnej promenády, vybudovanie mestského bulváru na Pribinovej ulici a nového aktivity parku, ktorý zhodnotí v súčasnosti nevyužívaný priestor pod Mostom Apollo.0

 

Ďalšie články