Preskočiť na obsah

Obľúbené sochy v Eurovea majú svoj príbeh

Umenie je neodmysliteľnou súčasťou Eurovea. Za desať rokov od jej otvorenia sa tu uskutočnili desiatky umeleckých výstav, stovky koncertov a festivalov, a návštevníci mali možnosť vidieť rôzne druhy moderného umenia, ktoré dovtedy na Slovensku nemalo premiéru. Popri všetkých umeleckých podujatiach a udalostiach je tu však jedna expozícia, ktorá robí spoločnosť návštevníkom Eurovea už od roku 2013.

 

 

Reč je o jedenástich sochách cirkusových umelcov, ktorých môžete nájsť v interiéri, ale aj v exteriéri na námestí či na nábreží. Všetky postavy sú zachytené pri rozličných činnostiach a spoločne predstavujú putovný cirkus, ktorý si za svoje dejisko v Bratislave vybral práve Eurovea.

 

 

„Umiestnenie sôch nie je náhodné. Developer projektu ma oslovil s tým, že by rád prostredníctvom umenia prilákal návštevníkov Eurovea na miesta, ktoré by inak možno prehliadli,“ vysvetľuje počiatky procesu výroby sôch ich autor Colin Spofforth. Známy britský sochár pravidelne vytvára umelecké diela pre klientov po celej Európe.

 

 

„Zozačiatku chcel developer sochy obyčajných ľudí zachytených  pri bežných činnostiach – ako pijú kávu či pracujú na laptope,“ pokračuje Colin Spofforth. „Ja som však v rámci lepšieho spoznania lokality ostal v Bratislave pár dní a učarovali mi uličky Starého Mesta. Povedal som si, že táto magická atmosféra by mala pokračovať ďalej až na nábrežie, aby tak pomyselne rozšírila atmosféru centra mesta k Dunaju. No a vtedy sa zrodil nápad o cirkusových umelcoch.“

Každá socha má meno a vlastný príbeh, ktorý vznikal počas ich tvorby. Colinova manželka popri tvorivej práci svojho partnera začala písať Rozprávku o šiestich bielych myšiach, ktorá opisuje príbeh, ako sa artisti a myši spojili proti zlému kráľovi. V príbehu sa hovorí o chamtivosti, viere a skutočnom priateľstve, statočnosti i láske. „V malej dedine, za veľkou riekou, v tieni hradu, hrozné veci sa dejú. Chamtivý kráľ a jeho rozmaznaná dcéra sa chystajú vyhnať z kráľovstva všetky myši, keď sa im zrazu postavia kúzelní umelci, dve deti a šesť bielych myší.“

 

 

Či umelci a biele myši nakoniec spoločne nad chamtivých kráľom zvíťazia, sa dozvieme až po zverejnení rozprávky, ktorá by mala vyjsť pri príležitosti otvorenia extenzie . „Šesť myší je rozmiestnených na niekoľkých  sochách a je úlohou návštevníka Eurovea, aby ich našiel všetky. Niektoré sú viditeľné na prvý pohľad, po iných treba trochu pátrať,“ vysvetľuje Colin. Príbeh o sochách v Eurovea je lákadlom najmä pre rodiny s deťmi, ktoré si môžu stiahnuť mapu z webu Eurovea a pátrať po rozprávkových postavách na vlastnú päsť.

 

Za konečnou podobou sôch stojí nielen predstavivosť a šikovné ruky ich autora, ale aj príprava a poctivé štúdium kostýmov či póz, ktoré artisti pri svojich kreáciách využívali. „Spolupracoval som s Kráľovským operným domom v Londýne, kde mi bolo umožnené navštíviť ich kostýmový šatník. Vďaka Northern Ballet School a jej tanečníkom som zas dokázal napodobniť tanečné figúry, ktorými som sa inšpiroval pri výslednej podobe sôch.“

 

 

 

Vďaka sprievodnému príbehu, atmosfére a veľkému množstvu starostlivosti, s ktorou Colin pripravoval sochy pre Eurovea, sa nápad putovného cirkusu ujal. Dnes sú sochy obľúbenými miestami pre fotografovanie sa a dotvárajú celú atmosféru nábrežia. Napríklad hlava psíka Maggie zo súsošia Zac a Maggie je sústavným hladkaním a objímaním detí žiarivo vyleštená.

 

„Mám veľkú radosť, keď vidím, že sochy sa stali obľúbenou súčasťou života návštevníkov Eurovea, ľudia sa pri nich fotia, skúšajú napodobniť ich pózy,“ pochvaľuje si výsledok svojej práce írsky umelec. Umenie je neodmysliteľnou súčasťou verejného priestoru a keď sa v ňom spojí príbeh a interaktivita, môže pomôcť dotvoriť atmosféru celej lokality. Postavám z Rozprávky o šiestich bielych myšiach sa to v Eurovea určite podarilo.

 

Foto:@roubm    

Foto:@acrochums

 

Colin Spofforth je britský umelec a sochár, ktorý má za sebou množstvo realizácií vo verejných priestoroch. Sochárstvu sa začal venovať popri rozbiehaní grafickej firmy, kvôli ktorej ukončil štúdium na umeleckej škole. Jeho diela sa nachádzajú v Anglicku, Írsku, ale aj v ďalších európskych krajinách.  Viac o umelcovi sa dočítate na http://www.colinspofforth.com/.

Ďalšie články

by SIMONA

Príroda ako inšpirácia v nových kolekciách, zavinovacie šaty, čisté línie aj tip, ako vydržať bez manikérky počas izolácie.