Preskočiť na obsah

Festival Viva Musica! bude

Už 16 rokov organizuje Matej Drlička spolu so svojim tímom letný festival Viva Musica!, v rámci ktorého privádza na Slovensko kvalitných umelcov zo zahraničia. Eurovea je už od svojho otovorenia pravidlenou súčasťou obľúbeného festivalu a zároveň aj hrdým parnterom. Tento rok však budú koncerty iné – sú zložené výlučne zo slovenských interpretov.

 

Obľúbený festival Viva Musica! organizujete tento rok v obmedzenom režime. Ako ste sa prispôsobili celosvetovej pandémii?

Všetko zlé je na niečo dobré. Pandémiu vnímam ako výzvu. Šestnásty ročník festivalu Viva Musica! bude, a bude svetovo-slovenský. Poradilo som nám „vyskladať“ kvalitný a pestrý program zložený výlučne zo slovenských umelcov. Napriek dlhoročnému zanedbávaniu kultúry zo strany štátu máme v našej krajine veľmi veľa umelcov svetovej úrovne. A práve týchto umelcov chceme toto leto našim divákom predstaviť. Mnohí z nich žijú, alebo väčšinu roka pôsobia v zahraničí, ale kvôli „korona kríze“ budú v lete na Slovensku. Je to jedinečná šanca pre nás aj pre nich predviesť toto umenie čo najširšiemu domácemu publiku. Na koncertoch budú pochopiteľne dodržané všetky bezpečnostné a hygienické opatrenia.

Rozhodli ste sa takto podporiť domácu tvorbu?

Každý, kto sleduje aktuálne opatrenia našej novej vlády smerujúce k pomoci kultúrnej branži, s hrôzou konštatuje, že pomoc neprichádza a pravdepodobne ani nepríde. Určite nie v potrebnom rozsahu. Umelci a organizátori tzv. nezriaďovanej kultúry sa ocitli zo dna na deň bez príjmov. Táto situácia trvá už piaty mesiac a všetko nasvedčuje tomu, že sa to nezmení ani v najbližšom období. Je preto nevyhnutné, aby sme boli solidárni a pomáhali si navzájom. Vystúpenia našich umelcov v rámci 16. ročníku Viva Musica bude pre väčšinu z nich prvým vystúpením od marca.

 

Ktoré koncerty sa uskutočnia u nás v Eurovea?

V Eurovea, na nábreží Dunaja odohráme dva koncerty, pričom na oba bude vstup voľný.  V rámci prvého koncertu vystúpi multiinštrumentalistka Lenka Molčányiová, ktorá sa rovnako virtuózne pohybuje na poli klasickej hudby i jazzu. Vyštudovala hru na zobcovej flaute vo Florencii a v Lipsku, absolvovala niekoľko majstrovských kurzov v interpretácii barokovej hudby a je zároveň čerstvou absolventkou jazzového štúdia na VOŠ Jaroslava Ježka v Prahe, kde študovala hru na saxofóne. Po úspešnom ukončení štúdií sa opäť vracia na Slovensko, kde v súčasnosti pôsobí v niekoľkých hudobných zoskupeniach

Na druhom koncerte predstavíme mladých a mimoriadne talentovaných umelcov: Slovenskú speváčku Kristínu Mihaľovú, ktorá tvorí duo s gitaristom Jakubom Šedivým a sú absolútnym hudobným objavom tejto sezóny. Majú sound, ktorý si hneď zapamätáte, štýl, ktorý si ľahko zamilujete a charizmu, ktorú len tak neprehliadnete. Ich debutový album Sleepin‘ With the Lights On, ktorý vydali pod pseudonymom Kristin Lash & Jakob Grey, vyšiel síce len pred pár dňami, no už podľa prvých ohlasov bude nepochybne patriť k tomu najlepšiemu, čo na domácej hudobnej scéne v tomto roku vzniklo. Piesne z albumu predstavia v koncertnej premiére s perkusiami a sláčikovou sekciou a ich koncert tak nadviaže na líniu obľúbených symphony sessions, v rámci ktorých Viva Musica! festival spája umelcov z neklasickej hudobnej scény s orchestrom alebo s iným klasickým ansámblom.

V Eurovea ste stabilnou súčasťou leta už niekoľko rokov. Čo vás vedie k tomu pravidelne sa sem vracať?

Napriek tomu, že Eurovea bola v počiatkoch svojej existencie vnímaná primárne ako komerčný priestor, dnes vidíme, že má oveľa ambicióznejšie ciele. Eurovea je dnes akýmsi novým a moderným centrom mesta, kde sa spája oddych, gastronómia a kultúra. My sa snažíme našou malou mierou prispieť k tomu, aby toto miesto žilo aj kvalitnou hudbou.

 

Ako vnímate spoluprácu a partnerstvo s Eurovea, ktorá trvá už desať rokov – teda prakticky od jej otvorenia.

Partnerstvo s Eurovea je pre nás veľmi cenné a výnimočné, pretože v sebe spája možnosť prezentovať krásnu hudbu v jednej z najatraktívnejších lokalít nášho hlavného mesta, a zároveň veľmi potrebnú finančnú podporu. Skvelé je aj to, že komunikujeme pravidelne s ľuďmi z oddelenia marketingu a PR, ktorí nás za tie roky už dôverne poznajú a rozumejú nám. Takáto kontinuita partnerstva je snom každého festivalu.

Považujete námestie pri Eurovea, na ktorom organizujete aj vy koncerty, za kultúrny priestor, ktorý je vhodný na rôzne predstavenia či podujatia?

Je to výborné miesto pre organizovanie kultúrnych podujatí. Stačí sa pozrieť, čo ohraničuje toto námestie – Slovenské národné divadlo a Dunaj. Bol by hriech nevyužiť takéto miesto pre umenie a kultúru, aj keď silný nárazový vietor nám tu pomerne často komplikuje naše plány. V neposlednom rade musím povedať, že manažment Eurovea je vždy maximálne nápomocný a ústretový, takže sa na koncerty v Eurovea vždy veľmi tešíme.

Čo očakávate od tohto ročníka, v rámci ktorého sa vraciate na nádvoria a do záhrad, kde ste začínali?

To, čo od každého ročníka – spokojných divákov a skvelé umelecké výkony. Tento rok sú síce prípravy zložitejšie, ako po uplynulé roky, ale divák a umelci to nesmú nijako pocítiť.

 

Ako vnímate tzv. vyššiu kultúru v Bratislave, jej rastúcu či klesajúcu obľúbenosť a reakcie Bratislavčanov na koncerty?

Pandémia zatriasla celým systémom ako obrovské zemetrasenie. Umelci nemohli vystupovať a diváci nemohli chodiť na vystúpenia. Najviac ohrozenou časťou kultúry je pochopiteľne tzv. nezriaďovaná kultúra, teda neštátne kultúrne organizácie, ktoré fungujú a žijú, iba ak môžu hrať. Ja osobne verím, že korona jasne ukázala, že bez umenia by náš svet nemohol existovať. Čo robili ľudia počas karantény? Čítali knihy, počúvali hudbu a pozerali filmy. Toto je lekcia, ktorú si treba pamätať aj po pandémii.

 

Keby ste niekomu mali odporučiť len jeden koncert z tohto ročníka festivalu Viva Musica!, ktorý by to bol a prečo?

Túto otázku dostávam pravidelne a veľmi nerád na ňu odpovedám. Moja rada znie: Príďte na všetky!

 

Ďalšie články

Kolekcia Project Rock

Značka Under Armour a Dwayne Johnson prišli pred pár mesiacmi s novou kolekciou Project Rock, ktorá je ešte stále v predaji.