Preskočiť na obsah

Súťaž o umelecké dielo vyhral Viktor Frešo

Víťazom verejnej súťaže o vizuálne umelecké dielo na novom námestí na nábreží Dunaja vo štvrti EUROVEA CITY sa stal Viktor Frešo s dielom Octahedral Body. Rozhodla o tom päťčlenná porota, ktorá 15. júna 2022 hodnotila 25 návrhov od slovenských a českých umelcov. Ocenenia za prvé tri miesta si autori prevzali na vernisáži súťažných diel v Sklade č. 7.

Trinásť metrov vysoká postava inšpirovaná Vitruviánskym mužom Leonarda da Vinciho má byť tvorená farebnými guľami s priemerom 200 a 350 centimetrov na hliníkovej konštrukcii. Podľa hodnotenia poroty ide o vyvážený elementárny tvar, ktorý vytvorí potrebný urbanisticko-priestorový akcent v tomto architektonickom kontexte. Vyznačuje sa výraznou siluetou, čitateľnou štruktúrou a  elementárnymi farebnými formami. Monumentálny objekt vytvára zaujímavý a integrujúci element v prostredí, kde umožňuje pracovať s týmito prvkami aj pri ďalšom modelovaní priľahlých priestorov a parku. Komisia podčiarkla aj realizovateľnosť tohto návrhu vo vypísanej cenovej hladine zadávateľa.

„Som rád, že som prvýkrát v živote vyhral nejakú súťaž,“ reagoval prekvapene Viktor Frešo, hoci patrí medzi najznámejších a najúspešnejších súčasných slovenských umelcov. „Octahedral je geometrická sústava atómov voľne levitujúcich okolo centrálneho atómu. Je to molekulárny vzorec, ktorý implementáciou do fyzického tela prináša perspektívu fyzického prenosu ľudského tela do chemického vzorca,“ charakterizuje svoje dielo.

Výstava všetkých súťažných návrhov je prístupná formou virtuálnej prehliadky.

Ďalšie články

Plavky aj do mesta

Plavky si už nemusíte šetriť len na kúpanie a plážové aktivity.

Vykročte do novej sezóny

Horúce slnečné dni sú ako stvorené na otvorené topánky. Dreváky, žabky, platformy, sľapky na podpätkoch, či úplne rovné.

Festivalové leto

Leto je na obdobie festivalov ako stvorené. Bohémsky život pod holým nebom plný zážitkov, hudby a kreatívnych štýlových outfitov.