Ryby sú alfou a omegou pre náš organizmus. A to doslova. Obsahujú zdravé tuky vo forme omega-3 mastných kyselín, vitamín D, B12, jód, vápnik, fosfor a zinok. Toľko nutrične kvalitných látok, živín a vitamínov pokope sa len tak nevidí.
Dôležité však je nezameriavať sa iba na jeden druh, aby sme sa neukracovali o množstvo podporných látok nachádzajúcich sa v rôznych koncentráciách v sladkovodných aj morských rybách.
Lososový tatarák s avokádom
Potrebujeme:
200 g lososa
1 avokádo
1/2 červenej papriky
šťavu z 1/2 citróna
1 cibuľu
soľ a mleté čierne korenie
100 g majonézy
10 g wasabi pasty
2 strúčiky cesnaku
1 pl olivového oleja
kôpor
petržlenovú vňať
Postup:
Lososa nakrájame nadrobno, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný kôpor, soľ, korenie, citrónovú šťavu, olej a polovicu majonézy. Premiešame a necháme polhodinu postáť v chlade. Avokádo vydlabeme a roztlačíme na pastu, pridáme na malé kocky nakrájanú červenú papriku, petržlenovú vňať, soľ a korenie, wasabi a zvyšok majonézy. Dôkladne, ale jemne premiešame s prvou zmesou. Podávame s opečenými hriankami.
Maďarská rybacia polievka
Potrebujeme:
600 g kapra
1 cibuľu
150 g koreňovej
zeleniny
(mrkva a petržlen)
4 ks celého
nového korenia
4 ks celého
čierneho korenia
soľ
1 čl mletej
sladkej papriky
1/2 čl mletej
štipľavej papriky
2 pl oleja
petržlenovú vňať
Postup:
Očisteného kapra vložíme do osolenej vody, zasypeme koreninami a varíme domäkka asi 45 minút. Potom vývar scedíme a mäso vykostíme. Cibuľu pokrájame na kolieska, koreňovú zeleninu na rezančeky a opražíme na oleji. Prisypeme obe mleté papriky a premiešame. Zalejeme vývarom z kapra a povaríme, kým zelenina nezmäkne. Mäso vložíme do polievky a pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Sardinkové placky
Potrebujeme:
2 zemiaky
1 vajce
2 konzervy sardiniek v rastlinnom oleji
2 cibule
kôpor
2 PL hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
citrónovú kôru
1 šálku strúhanky
olivový olej
soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Uvarené zemiaky rozpučíme na kašu. Pridáme scedené sardinky, nadrobno nakrájanú cibuľu, kôpor, múku, pretlačený cesnak, citrónovú kôru a strúhanku. Osolíme, okoreníme, pridáme vajíčko a premiešame. Z pripravenej zmesi robíme placky, ktoré opekáme na oleji z oboch strán, kým nebudú hnedé a chrumkavé. Podávame s jogurtovým dipom a vínnym octom.
Treska v jogurtovej omáčke
Potrebujeme:
1 PL Shan’shi wok oleja
1/2 ČL Shan’shi Sambal Oelek
1 ČL koriandra
1 ČL rasce
1/2 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
1/2 ČL kurkumy
300 g tresky
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
100 ml bieleho jogurtu
Postup:
Tresku umyjeme a vysušíme. Cesnak a cibuľu nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olej a cibuľu s cesnakom osmažíme. Pridáme koriander, rascu, zázvor, kurkumu a Sambal Oelek (pastu z čili papričiek a soli) a chvíľku zmes opekáme. Za stáleho miešania pridáme jogurt, znížime teplotu a tresku vložíme cca na 8 minút do omáčky, kým sa neuvarí. Nevaríme pridlho, aby sa omáčka nezrazila. Podávame s jazmínovou ryžou.
Pečená pražma v soľnej kruste
Potrebujeme:
1 kg vypitvanej pražmy veľkej
2 bielky
1 kg morskej soli
zmes sušených byliniek na ryby
1 citrón
3 strúčiky cesnaku
lístky rozmarínu a oregana
maslo
Postup:
Pražmu umyjeme a osušíme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, primiešame celú soľ a sušené bylinky. Vnútro ryby naplníme kolieskami citróna, plátkami cesnaku a čerstvými bylinkami. Plech vystelieme slanou zmesou a vložíme do nej rybu tak, aby bola celá zakrytá. Rybu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri 180 stupňoch Celzia. Po upečení krustu rozbijeme tĺčikom na mäso a na rybu položíme pár plátkov masla. 15 minút zapekáme a podávame s pečenými zemiakmi.
Zdravé tuniakové mafiny
Potrebujeme:
200 g tuniaka vo vlastnej šťave
120 g mozzarelly
100 g ovsených vločiek
3 vajcia
1/2 menšej červenej cibule
koriander
1 PL olivového oleja
soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Tuniaka scedíme, mozzarellu nastrúhame a ovsené vločky zomelieme na múku. Červenú cibuľu nakrájame nadrobno a koriander nasekáme. Žĺtky oddelíme od bielkov a bielky vyšľaháme na tuhý sneh. V mise zmiešame žĺtky, soľ, korenie a premiešame. Pridáme tuniaka, múku z vločiek, cibuľu a koriander. Všetko premiešame. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Zmesou plníme mafinové formičky, ktoré sme predtým potreli olejom. Pečieme asi 30 minút pri 180 stupňoch Celzia do zlatohneda.
Ak ste nenašli pre vás to pravé, navštívte našu gastro zónu na prvom poschodí či obľúbené reštaurácie s letnou terasou na promenáde Eurovea pri Dunaji.