Skip to content

NAJ rieky sveta

Na pobreží riek ľudia odpradávna stavali svoje obydlia. Poskytovali im nielen životne dôležitú vodu, ale aj ryby a vodné živočíchy ako potravu a tiež umožňovali pohodlnú dopravu do vzdialenejších miest. My sme sa rozhodli pozrieť na zopár tých ,,naj“ svetových riek bližšie.

 

Najkrajšia

Caño Cristales v Kolumbii – inak nazývaná aj Dúhová rieka, je mnohými označovaná za najkrajšiu rieku sveta. Nachádza sa v národnom parku Serrania de la Macarena a dostať sa k úseku rieky, ktorý je od júna do novembra každého roku sfarbený do nádherných farieb, nie je jednoduché. No ten, kto sa na túto neľahkú cestu cez blato, brodenie sa riekou a hustým lesom vydá, určite neobanuje. Celý národný park je jedným z najkrajších biodiverzných ekosystémov na svete s rôznorodou faunou a flórou. A pohľad na dúhovo sfarbené koryto rieky je podľa mnohých turistov naozaj tým najkrajším, čo v živote videli.

 

Najmohutnejšia

Amazonka v Južnej Amerike je bezpochyby najmohutnejšia rieka sveta. Preteká ňou viac vody ako cez rieky Mississippi, Níl a Jang-c’-ťiang dohromady! A môže sa popýšiť ešte aj iným jedinečným znakom: doposiaľ cez ňu nevedie žiaden most! Ani jeden jediný! Tento fakt však neovplyvnila len šírka toku Amazonky, ktorá má napríklad v ústí s Atlantikom až 80 kilometrov, ako skôr skutočnosť, že rieka preteká väčšinou cez dažďový prales, a teda riedko zaľudnenou oblasťou. Vody Amazonky nie sú celkom ideálne na kúpanie, aj keď preteká tropickými oblasťami. Kráľovnú riek Amazonku obývajú totiž zvierací zabijaci, ako pirane či majestátne anakondy. Zaujímavosťou je aj to, že dávno-pradávno tiekla Amazonka opačným smerom, vplyvom erózie pôdy a pohybov Zeme sa však rieka vybrala opačne. Svedkov však nemáme, celé sa to odohralo pred desiatkami miliónov rokov.

 

 

Najznečistenejšia

Ganga je najväčšia rieka Indie a jedna z najvodnatejších riek sveta, ktorá je tiež najposvätnejšou riekou hinduizmu. Toto náboženstvo verí, že jej voda čistí ľudí od hriechov a je elixírom zdravia. Mnoho ľudí sa v nej nielen kúpe, ale vodu z nej aj pijú a používajú na umývanie či varenie. Napriek tomu vyznávači tohto náboženstva dopustili, aby sa táto ,,svätá“ rieka stala najšpinavšou riekou našej planéty. Rieka Ganga trpí nielen obrovským znečistením z odpadových vôd, ale je tiež pohrebiskom pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť kremáciu svojich blízkych zosnulých. Aby sme však celkom Gange nekrivdili, na pomyselnom rebríčku najznečistenejších riek na svete jej konkuruje mnoho svetových riek, ktoré sa vďaka ľudskej ľahostajnosti za posledné desaťročia premenili doslova na smetiská.

 

 

Najdlhšia

O prvenstvo už roky bojuje spomínaná Amazonka s africkou veľriekou Níl. Je veľmi ťažké zistiť, kde sa nachádza skutočný prameň rieky, preto sú uvádzané dĺžky riek veľmi diskutabilné. Isté však je, že pobrežie Nílu možno považovať za kolísku egyptskej civilizácie a samotný Níl a jeho prítoky ovplyvňuje 11 afrických štátov, cez ktoré pretekajú. Majestátnosť tejto rieky nám môže priblížiť aj fakt, že delta Nílu je široká približne ako polovica Slovenska!

 

 

Naša najobľúbenejšia

Pre nás je tou naj riekou, samozrejme, Dunaj. A nielen preto, že na jeho ľavom brehu leží  Eurovea s jeho skvelými obchodmi, reštauráciami a kaviarňami priamo s výhľadom na prírodné krásy tejto rieky. Dunaj preteká až desiatimi európskymi krajinami a je odnepamäti dôležitou medzinárodnou vodnou cestou. Popri nákladnej doprave sa turisti môžu po Dunaji plaviť na výletných lodiach. Okrem toho, že na Dunaji ležia štyri historicky zaujímavé hlavné mestá, čiže Viedeň, Bratislava, Budapešť a Belehrad, počas plavby po jeho povodí možno vidieť mnoho úžasných výtvorov matky Zem, hradov a zámkov, ktoré aj po dlhých storočiach nestratili nič zo svojej krásy.

 

More articles