Preskočiť na obsah

Eurovea je aj tento rok súčasťou festivalu Biela noc

               Zakladateľka a umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková hovorí o Eurovea ako o prirodzenom centre v okolí Dunaja, ktoré je každoročne súčasťou festivalu, hlavne kvôli jedinečnej polohe a prirodzeným prepojením s historickým centrom mesta. Tento rok to bude už 5-ročná úspešná spolupráca.

 

„Verejný priestor v okolí Eurovea má veľa výnimočných aspektov, medzi ktoré môžeme zaradiť aj fungujúci dialóg medzi modernou architektúrou shoppingu a historickou budovou Skladu č. 7. Je preto prirodzené, že tam každý rok umiestňujeme viacero diel a inštalácií. Aj tohtoročné budú vystavené tak, aby si naozaj každý prišiel na svoje. Deti, odborníci, ale aj široká verejnosť. V Eurovea pracujeme s nábrežím, riekou a urbanizmom, ktorý je pre nás dôležitý, pretože posolstvom Bielej noci je vytvárať dialóg medzi verejným priestorom a umením. A toto je jeden z mála verejných priestorov v Bratislave, kde vieme využiť prostredie zelene, vody, promenády, Skladu č. 7 a námestia spolu s historickou časťou. Taktiež využívame priestor shopping centra, ktorý sa stáva netradičným priestorom súčasného umenia, čo je pre nás veľkou výzvou.“

 

            Počas troch dní bude v priestoroch shoppingu umiestnené dielo Kataríny Komárovej s názvom „Terapeutická pomôcka“, ktorá má za úlohu vytvoriť akúsi zenovú (upokojujúcu) atmosféru. Je to interaktívna socha, ale aj zážitková hračka. Vychádza z princípu kaleidoskopu, ktorý je prepracovaný na rotačný objekt - kaleidoskopické obrazce vznikajú v priestore objektu pohybom celého telesa. Nezostávajú však uzamknuté vo vnútri, pomocou vnútornej kamery a vonkajšieho projektoru sa premietajú aj na objekt samotný. Užívatelia sú tak obklopení projekciou farebných ornamentov, ktoré prácou s telesom osobne vytvárajú. Divák nie je pasívny, ale stáva sa súčasťou vizuálnej kompozície a diela samotného. Nadstavbou diela bude živá performerka, ktorá na základe ľudského pohybu so živou kapelou vytvára dialóg medzi kaleidoskopickými segmentami a samotným pohybom. Vznikne tak zaujímavá kompozícia predstavujúca akúsi oázu pokoja v shoppingu.  „Týmto dielom vytvárame kontrast, narúšame stereotyp sochy, ktorej by sme sa normálne nemali dotýkať. Naopak my vyzývame návštevníkov, budíme interaktivitu, rúcame klasickú bariéru medzi sochou a publikom. Cieľom je ľuďom aj počas nakupovania priblížiť umenie, vyvolať záujem tam, kde prvoplánovo žiadny nie je,“ dodáva Zuzana.

 

 

              Ďalšími headlinermi, ktorých diela si budete môcť počas Bielej noci pozrieť v okolí Eurovea je tiež britské duo Filthy Luker & Pedro Estrellas. Títo talentovaní umelci, vytvárajú monumentálne streetartové objekty. Jedným veľmi zaujímavým objektom bude „Okatý strom“ na promenáde, ktorý sleduje publikum a zároveň publikum sleduje strom. Vznikne akási interakcia medzi stromom a publikom. Organizátori jednoznačne hovoria o trhaní  rekordu návštevnosti práve pri tomto diele, pretože ide o veľmi vtipnú, instagramovú inštaláciu, ktorá nadväzuje na najmonumentálnejšie dielo tohto ročníka „Obrovskú chobotnicu“. Tá osídli historickú budovu Skladu č. 7., jej osem desaťmetrových chápadiel sa bude predierať cez strechu, balkóny a okná.  „Celé dielo bude pôsobiť ako keby si chobotnica odskočila z Dunaja a zabývala sa práve v budove skladu. Tešiť sa môžete na rôzne perspektívy pohľadu z nábrežia, zo Starého mosta, mosta Apollo, či z druhej strany Dunaja“, opisuje dielo Zuzana.

 

 

             Vnútro Skladu č. 7 rozžiari svojimi dvoma digitálnymi dielami kanadsko-talianská vizuálna umelkyňa Cinzia Campolese, ktorá prostredníctvom priestorových projekcií zmení prostredie ikonického Skladu na digitálny priestor plný svetelných paprskov a odleskov. V sklade č. 7 umelkyňa vytvorí dve prostredia, na ktoré sa prostredníctvom zrkadiel a oceľovej sochy budú premietať abstraktné digitálne fragmenty. Vznikne akási hra svetla a tieňa, pomocou ktorej vznikne nový priestor, ktorý nás obklopí, a do ktorého môžeme vstúpiť. „Na prvý pohľad sa môže zdať, že inštalácie sú menej efektné v porovnaní s chobotnicou, ale o to viac sú prepracované, a veľmi sa naň teším. Cinzia je dôležitým reprezentantom digitálneho umenia súčasnej svetovej scény a jej diela vyhrali množstvo cien, preto si ju určite nenechajte ujsť“ dodáva Zuzana.  Odporúča určite nevynechať nádherný pohľad, ktorý sa naskytne z nábrežia Eurovea na Lido oproti. „Vznikne úplne nový pohľad na nábrežie, ktoré obyčajne nevidíme pretože je ponorené v tme. Svetlá a magický efekt žiariacich stromov nám umožnia vidieť prepojenie týchto ako keby dvoch svetov - brehov pomocou svetiel. Zažijeme nový rozmer nábrežia.“                                              

 

             Medzi ďalšie lákadlo jednoznačne patrí aj animovaná prechádzka brazílskych umelcov  VJ Suave, ktorá  bude začínať každý večer o 20:00 hod. na Kúpeľnej ulici a končí pod Starým mostom pri Eurovea. Týmto dielom vzniká prirodzené prepojenie animácie a hravých výjavov, rovnako ako vzniká prirodzené prepojenie mesta a nábrežia.                                                                                                           

              Na promenáde pri Eurovea nájdete tiež  jedno z troch informačných centier, kde si budete môcť zakúpiť lístky na interiérové diela, ale aj reklamné predmety.  

 

P.S.Burger street festival sa postará o poriadnu dávku burgrov, ktoré vás nenechajú hladnými pri objavovaní umenia na festivale Biela noc.

 

 

Ďalšie články

Eurovea je hlavným miestom štýlu

New York, Londýn, Miláno či Paríž sú metropoly preslávené svojimi výnimočnými módnymi prehliadkami a kampaňami zvučných mien.