Preskočiť na obsah

Vitajte na palube

Čo tak zobudiť sa každé ráno na inom mieste bez toho, aby ste sa museli každý deň baliť a s ťažkým kufrom presúvať do iného hotela? A bonus k tomu, voda vás bude určite sprevádzať po celý čas. Ak sa vám táto predstava páči, poďte s nami stráviť dovolenku na palube lode.

 

Po európskych riekach

Spoznávať krásy európskych miest je určite pohodlnejšie z paluby lode ako z preplneného autobusu, vlaku či prehriateho auta, ktoré ešte aj musíte šoférovať. Nie, nepotrebujete ani kapitánsku licenciu, aby ste si mohli vychutnať takýto zážitok. Po rozsiahlych riečnych cestách viete precestovať väčšinu Európy. Výletné riečne lode síce nehýria luxusom vo veľkosti kajuty, v ktorej budete ubytovaní, ale krásy, ktoré okolie našich riek ponúka, vyhľadávajú turisti z celého sveta. Počas plavby môžete sledovať prekrásnu prírodu, ako aj mnoho nádherných hradov a zámkov, ktoré naši predkovia stavali práve pri toku riek. V noci sa plavíte a ráno sa zobudíte vždy na inom mieste, s inými pamiatkami a niekedy aj úplne inou kultúrou. Zvoliť si môžete plavbu po Rýne, kde objavíte čistú krásu severoeurópskych miest, ako sú Kolín nad Rýnom, Amsterdam, Rotterdam alebo Antverpy. Alebo vyplávajte z nemeckého Pasova a pri plavbe po Dunaji preskúmajte Viedeň alebo Budapešť. Plavba po Seine je zasa najlepším spôsobom, ako sa zoznámiť s krásami francúzskej Normandie.

 

Po Stredozemnom mori

Ak patríte k tým, ktorí aj na takejto dovolenke potrebujú viac luxusu, ale nechce sa vám cestovať na druhý koniec sveta, mohla by sa vám páčiť práve plavba loďou po Stredozemnom mori. Luxusné lode s niekoľkými poschodiami ponúkajú naozaj všetko, čo na dovolenke potrebujete. Večer sa môžete zabaviť pri mnohých animačných programoch, ísť do kina, tancovať alebo len tak relaxovať v spa centre. Sledovať východy a západy slnka nad morom z paluby tohto luxusného hotela na vode nie je tiež na zahodenie. Deň strávite podľa svojho uváženia. Na výber máte veľkú ponuku fakultatívnych výletov alebo len spoznávanie okolia na vlastnú päsť. Ak sa cítite príliš unavení, vždy je možnosť zostať na lodi a užívať si sladké ničnerobenie napríklad v bazéne s drinkom v ruke. Výhodou tejto plavby je, že sa počas nej môžete prejsť aj malebnými gréckymi uličkami, navštíviť slávnu Akropolu v Aténach, pozrieť si Koloseum v Ríme, Gaudího chrám Sagrada Familia v Barcelone a objaviť čaro Francúzskej riviéry v luxusnom Monte Carle. Práve vďaka veľkej rozmanitosti a krásnym prístavom lákajú klientov okružné plavby po Stredomorí najviac. Medzi najlepšie dostupné prístavy patria Benátky, Janov či Savona.

 

Po Chorvátsku

Od detstva trávite všetky dovolenky pri mori v Chorvátsku a nechcete na tom nič meniť? Každým rokom sa aj to vaše, kedysi pokojné miesto na pláži zapĺňa novými turistami a pre rodinku na susednej deke je už aj opaľovanie a zdriemnutie na pláži nemožné? Ak snívate o pokoji, priezračnom mori a západoch slnka vyrážajúcich dych, je prenájom jachty aj s kapitánom to pravé, čo by ste mali určite vyskúšať. Práve Chorvátsko ponúka veľa prekrásnych miest, ktoré sú dostupné len loďou. Navštíviť sa dajú odľahlé ostrovy, ale aj skryté pláže v tichých zátokách. Stačí si vybrať, ktoré miesta by ste chceli vidieť, a potom si už len užívať plavbu a možno budete prekvapení, že takáto dovolenka vás bude stáť približne toľko, koľko po iné roky, keď ste boli ubytovaní na jednom mieste a kúpali ste sa so stovkami turistov.  

 

Po Níle

Egypt nie sú len pyramídy, hotelový rezort a kúsok koralu, okolo ktorého už pomaly poznáte každú rybičku po mene. Egypt bol v prvom rade jednou z najstarších civilizácií a má určite čo ponúknuť. Ak by ste sa o histórii Egypta radi dozvedeli viac, môžete začať tým, že budete cestovať ako starí Egypťania. Plavba po jednej z najdlhších riek na svete, po Níle, je určite nezabudnuteľným zážitkom. Plavby ponúkajú všetok komfort hotelových rezortov a je len na vás, akú plavbu si vyberiete a ktoré pamiatky navštívite. Ponuka je široká, vďaka obrovskej dĺžke Nílu sa robia rôzne trasy plavieb od Asuánu až po Alexandriu. Turisti bývajú počas celého pobytu na riečnych lodiach, ktoré sú veľmi dobre vybavené. Kajuty majú svoje čaro, krásny výhľad na Níl a okolie počas celej plavby.

 

Po Karibiku

Ani dovolenku v Karibiku nemusíte stráviť klasicky na hotelovej pláži, s občasnými fakultatívnymi výletmi. Máte dokonca viacero možností, ak chcete vidieť viac. Karibik ponúka plavby, kde nasadnete na palubu s mnohými ďalšími turistami, ale aj súkromné plavby len s kapitánom. Záleží na vás, či chcete stráviť dovolenku na známych turistických miestach, ktoré väčšinou bývajú preplnené a predražené, alebo sa necháte súkromnou loďou povodiť po krásnych okolitých ostrovoch, kde turistu stretnete len výnimočne. Predstava súkromnej pláže na niektorom z karibských ostrovov je však určite lákavejšia ponuka. No a čo je najväčším benefitom takejto dovolenky? Vybrať si môžete z rôznych alternatív ponúkaných destinácií, dĺžky plavby, veľkosti kajuty či dokonca poschodie. A čo je najdôležitejšie – na veľkých lodiach majú na palube klienti cestovných agentúr všetok servis a pohodlie. Nie je vôbec nič výnimočné, že na takejto niekoľkoposchodovej lodi sú k dispozícii kiná, divadlá, diskotéky, ale aj nákupná galéria, kaderníctvo, detské herne alebo wellness a fitcentrum. Okrem toho tu nájdete miestnu aj medzinárodnú kuchyňu, nealkoholické nápoje a rôzne snacky počas celého dňa, keďže tieto plavby bývajú prevažne all inclusive. Nuž, nie náhodou sa výletné lode často nazývajú aj plávajúce mestá.

 

 

 

Ďalšie články

NAJ rieky sveta

Na pobreží riek ľudia odpradávna stavali svoje obydlia.

Ryba 6x inak

Ryby sú alfou a omegou pre náš organizmus. A to doslova.