Preskočiť na obsah

Kristína Smetanová - Recitál

Kristíne Smetanovej hudba učarovala už od malička. Hru na klavíri začala študovať pod vedením Róberta Kohúteka v ZUŠ v Stupave a neskôr na ZUŠ Hálková v Bratislave. Ako dieťa sa zúčastnila niekoľkých celoslovenských súťaží, na ktorých získala viaceré ocenenia. Už v detstve prejavovala záujem aj o kompozíciu. Pri prvých pokusoch písania vlastných skladieb ju sprevádzali významní slovenskí hudobní skladatelia ako Víťazoslav Kubička či Ilja Zeljenka.

V rokoch 2008–2014 študovala hru na klavíri v triede Petra Čermana a kompozíciu u Stanislava Hochela na Konzervatóriu v Bratislave. Štúdium oboch odborov ukončila absolutóriom (jej absolventskou prácou z kompozície bola Symfónia začarovaných bytostí). Medzi ďalšie významné skladby patria napríklad Theory of String Quartet, sláčikové kvinteto Dorian, Zabudnutá sonáta pre violončelo a klavír alebo Modrastý výdych novembrovej noci pre violu a klavír.

Zúčastnila sa viacerých majstrovských interpretačných kurzov ako napríklad Musica Arvenzis v Dolnom Kubíne (Viktor Derevianko) či TIHMS Summer Academy v Holandsku (Ewa Kupiec, Balász Szokolay, Jacques Rouvier, Bernd Goetzke, Claudio Martínez Mehner).

Od roku 2019 je doktorandkou na Vysokej škole múzických umení (Ida Černecká). Počas štúdia získala niekoľko významných ocenení ako napríklad 1. miesto na medzinárodnej súťaži Citta di Barletta v Taliansku, ocenenie Grand Prix (absolútna víťazka) na medzinárodnej súťaži The 21st Century Art vo Viedni či Yamaha Scholarship Award.

Ako sólistka vystúpila s orchestrom Slovenskej filharmónii, Štátnej filharmónie Košice a so Symfonickým orchestrom Vysokej školy múzických umení. V rámci komornej hudby pôsobí v klavírnom zoskupení Devanas Duo spolu s klaviristkou Júliou Novosedlíkovou.

Svoj talent predvedie Kristína aj nám. Vystúpi v rámci letného festivalu Viva Musica!, ktorého sme hrdým partnerom. Všetkých srdečne pozývame!

Ďalšie články