Preskočiť na obsah

Jana Kirschner : Dunaj je drive aj krásny

Speváčka Jana Kirschner žije už niekoľko rokov v Londýne, ale na Slovensko sa pravidelne vracia, pretože tu má koncerty, rodinu i priateľov. Speváčka v týchto dňoch sedí aj v porote šou The Voice a naspievala aj baladickú pieseň Dunaj.

 

Toto číslo Eurovea magazínu sa venuje riekam a Dunaj patrí medzi najznámejšie. Tvoj Dunaj je však najmä angažovaná skladba...

Kedysi som si myslela, že piesne by nemali vyjadrovať politické postoje a umelci by sa mali venovať len tvorbe a nie verejnej mienke. Dospela som však do obdobia, keď som si uvedomila, že je dôležité zaujať nejaký názor. Možno je to aj tým, že som sa stala matkou a začala si pozornejšie všímať veci, ktoré sa dejú naokolo.

 

Ako vznikla skladba?

Pesničku som nosila v hlave už veľmi dlho, no nemala som ju čas nahrať. Podarilo sa to uprostred jednej „session“, keď nám v štúdiu zvýšil čas. Nahodili sme demo a za pár minút som napísala text. Okamžite nás prekvapilo, aká silná emócia z piesne išla. Zatiaľ som však nevedela, čo bude so skladbou ďalej, až kým som si v novinách prečítala, že Teodor Kuhn, ktorého poznám, dá sa povedať od jeho detstva, točí film Ostrým nožom. Keď som čítala, o čom bude, okamžite som napísala Teovmu otcovi, môjmu dobrému priateľovi, nech mi pošle Teov mail, a poslala som mu Dunaj. Odrazu všetko do seba zapadlo a pesnička, ktorá plávala len tak, niesla v sebe reálny odkaz.

 

Film je o vražde študenta Daniela Tupého na miestach, ktoré si dôverne poznala...

Áno, nábrežie Dunaja v blízkosti Propelera, to bol svet, ktorý sme my, umelci určitej vekovej kategórie, považovali za akýsi druhý domov. Preto ma to veľmi zasiahlo. Bolo a je veľmi dôležité, aby sme všetci, ktorí máme spoločenské cítenie a hodnoty, povedali, za čím stojíme. Na čom nám v živote záleží a čo je pre nás dôležité.

 

Majú umelci prostredníctvom angažovaných skladieb možnosť zmeniť svet?

Veľkú. A je to jedna z najdôležitejších úloh umenia. V tomto to majú najvýhodnejšie hiphoperi, ktorí môžu ísť priamo po texte a ním ovplyvňovať generácie. V popovej pesničke sú väčšie limity, treba hľadať metafory a aj ja som použila pojem „papierové loďky“. To je symbol akejsi nevinnosti, ktorú v dospelosti stratíme.

 

Je Dunaj pre teba dôležitým miestom? Teraz mám na mysli rieku.

Bývala som na Dlhých dieloch, a tak som často kráčala domov pešo po brehu Dunaja. A ako som si vykračovala, tak som si uvedomila tú krásu i dravosť rieky zároveň. Máme jednu z najkrajších riek v Európe. Teraz už vnímam silno aj Vltavu, ktorá má aj veľkú historickú tradíciu, ale Dunaj je pre mňa viac tou mojou riekou. A teraz som ho už aj použila v pesničke ako metaforu

 

Možno vznikne aj skladba o Temži, v Británii si  takisto doma. A téma brexitu je pre teba asi takisto výsostne aktuálna.

Je to veľký zásah do života. Bola som šokovaná, keď sa Briti v referende rozhodli odísť z Európskej únie. V Londýne vtedy zavládlo úplné ticho a rozhodnutie celú krajinu veľmi rozdelilo. Mám pocit, akoby sa Londýnčania dodnes hanbili za rozhodnutie zvyšku krajiny.

 

A čo Slováci, ktorých sa to týka?

Veľa ľudí od nás sa rozhodlo vrátiť sa späť na Slovensko. Moja dcéra Matilda chodí do európskej školy a z jej triedy odišlo už 10 detí. Ľudia nechcú neistotu, a tak volia návrat. My sme zatiaľ zostali, ale určite budeme musieť situáciu riešiť. Možno sa budem musieť vydať! Aj keď, asi to nie je príliš romantická predstava, že sa o takom dôležitom kroku musím rozhodnúť na základe referenda (smiech).

 

V posledných týždňoch ťa sledujeme aj v porotcovskom kresle televíznej súťažnej šou The Voice. Je to pre teba opäť nová skúsenosť?

Je to najmä milá povinnosť, ktorá ma dostala do úplne iného sveta. Teším sa, že mi do života prišli trocha iní ľudia a nahliadla som do úplne iného sveta, z ktorého som dobrovoľne odišla pred pár rokmi. Povedala som si vtedy, že už nechcem robiť mainstream. Teraz však prišla výzva a keďže v živote treba povedať áno aj na iné veci a treba si to skúsiť, tak som tú ponuku zobrala.

 

Ďalšie články