Preskočiť na obsah

Biela noc

Eurovea je aj tento rok súčasťou najväčšieho a najnavštevovanejšie festivalu súčasného umenia na Slovensku. Okrem vizuálnej mágie v jej okolí vás určite zaujmú rôznorodé diela mladých slovenských a zahraničných umelcov. Inštalácie si môžete vychutnať v piatok, sobotu aj nedeľu (16.-18. 9.) medzi 19.00 a 24.00 hod. Predajné miesto BN PASS nájdete tiež u nás na Infopulte, otvorené bude: 

PIA - NED: 18.00 až 23.00 hod.

 

 

Fontána Eurovea - č. 15

Vlna - BN Label

Atmosféru vodnej trasy umocní svetelná inštalácia priamo vo fontáne. Minimalistická estetika LED trubíc vytvorí pútavú svetelnú vlnu – zjednodušený symbol Dunaja prepísaný do vizuálneho jazyka súčasného dizajnu. Vlna komunikuje a zároveň prirodzene nadväzuje na neďalekú inštaláciu Light Forest, s ktorou vykresľujú svetelnú prechádzku po nábreží.

BN Label je neoficiálne zoskupenie umelcov, svetelných dizajnérov, grafikov a programátorov, ktorí sú priamou alebo nepriamou súčasťou Bielej noci už od jej prvého ročníka v roku 2010. Tvorí ho tím ľudí, ktorí sa vďaka Bielej noci spoznali a zistili, že spoločne dokážu tvoriť výnimočné veci. Hoci každý z nich pracuje aj samostatne na vlastných dielach a projektoch, raz ročne ich spojí láska a nadšenie pre Bielu noc, pre ktorú vytvárajú spoločné site-specific inštalácie, šité mestu na mieru.

 

Promenáda Eurovea - č. 19

Light Forest - Elena Šoltésová & BN Label

Obľúbená promenáda pri Eurovea zmení na tri večery svoju podobu vďaka minimalistickému dizajnu svetelných čiar, ktoré vytvoria priestorovú prechádzku farebným „lesom” na brehu Dunaja. Mágia svetla a pulzujúcich farieb bude počas festivalových nocí živiť detskú fantáziu a dospelých zvádzať k snívaniu.

Elena Šoltésová je slovenská architektka, aktuálne pôsobí v ateliéri Sadovsky & Architects. Študovala architektúru a spoločenské vedy na univerzite Politecnico di Milano. Po návrate na Slovensko v roku 2013 so spolužiakmi z FA STU založili občianske združenie Archtung, ktoré sa venuje sprostredkovávaniu architektúry verejnosti vytváraním multižánrových prepojení. Okrem iného organizujú podujatie Noc architektúry, študentskú cenu Cheddar či diskusný formát Ako sa to. Šoltésová je tiež spoluautorkou svetelnej inštalácie SOS Kultúra, ktorá sa v pandemickom roku 2020 stala súčasťou Bielej noci a neskôr tiež parížskej Nuit Blanche.

 

Sklad č.7 - č. 17

Site-specific - BN Label

Vedeli ste, že Sklad č. 7 na nábreží Dunaja je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky? Počas Bielej noci jeho surový, industriálny interiér ovládne minimalistická svetelná inštalácia kreatívcov z BN Label. Obklopia vás v nej čisté línie ostrého geometrického tvaru, do ktorého môžete vstúpiť, a ktorý plynule nadviaže na site-specific inštaláciu v kruhovej kupole legendárneho Jalta baru na Gorkého 15. Geometrický dialóg svetla a architektúry zároveň prenesie driemajúceho ducha staromestského baru priamo do Skladu č. 7, a to vďaka šikovným rukám „Mastrov Bartendrov" za výčapom.

 

Nová budova SND - č. 14

EGO - Klaus Obermaier, Stefano D'Alessio, Martina Menegon

Príďte sa zabaviť a nechať inšpirovať interaktívnou projekciou, ktorá v sebe kĺbi umenie s najnovšími technológiami a princípmi psychoanalýzy! Opäť sa stanete spolutvorcom diela – vaše pohyby a rytmus tela bude imitovať animovaná postava premietaná na stenu pred vami. Kedy sa v jej pohyboch začnete vidieť ako v zrkadle a spojíte vedomie o sebe s jednoduchou postavičkou pred sebou? Hoci je vtipný kreslený charakter len abstrakciou, rýchlo sa s ním stotožníte, čím sa obnoví napätie medzi skutočným a symbolickým, medzi subjektom a objektom, medzi „vami” a tými ostatnými. Projekcia je inšpirovaná poznatkami zo psychológie a to najmä esejou francúzskeho psychoanalytika Jacques Lacana. Lacan tvrdí, že pre formovanie nášho ega (subjektu, nášho „ja”) je štádium zrkadlenia (a sebapozorovania) zásadné, pričom ego vzniká v napätí medzi našim pozorovaným obrazom a vnútorným, emocionálnym prežitkom.

Klaus Obermaier (AT) vo svojej tvorbe už 3 desaťročia pracuje s novými médiami a je autorom množstva inovatívnych diel, ktoré sú oceňované odbornou kritikou aj publikom. Jeho intermediálne performancie a multižánrové diela z oblastí scénického umenia, hudby a inštalácií môžu sledovať diváci na festivaloch a divadlách v Európe, Ázii, Severnej a Južnej Amerike a Austrálii. Mnohé z jeho projektov, vrátane diela EGO, sú považované za prelomové a určujúce pre vývoj nových umeleckých foriem ľudskej interakcie s digitálnymi systémami. Obermaier tiež pravidelne prednáša na medzinárodných konferenciách a vyučuje kurzy o interaktívnom umení, performance, kompozícii či choreografii a nových médiách na viacerých univerzitách (napr. Universita IUAV v Benátkach).

 

 

Galéria Umelka - č. 11

Alter Ego (Version II) - Moritz Wehrmann

Zahľadieť sa na svoj odraz v zrkadle a nájsť v ňom niekoho iného... Nemecký umelec Moritz Wehrmann vychádza vo svojich umeleckých experimentoch z najnovších vedeckých poznatkov a pri ich príprave spolupracuje s odborníkmi z rôznych oblastí, vrátane psychológie či neurovied. Inak to nie je ani v prípade participatívnej inštalácie ALTER EGO, na ktorú sa počas Bielej noci môžete tešiť v Galérii Umelka. Projekt vznikal ako súčasť neurofyziologického výskumu a sleduje princípy vnímania iných ľudí a seba samého; mechanizmy sympatie, empatie a ich porúch, vrátane autizmu, schizofrénie či Alzheimerovej choroby. Špeciálna sklenená plocha medzi dvomi návštevníkmi funguje ako zrkadlo len do momentu, keď v súhre so stroboskopickým svetlom namiesto vlastného odrazu uvidíte človeka na druhej strane, oboch naraz, opäť seba... Intuitívne začnete napodobňovať svoje postoje, gestá, mimiku. Zvyčajne už po niekoľkých minútach v účastníkoch nastáva mentálny konflikt v uvedomovaní si vlastnej polohy, vznikne pocit sebastraty aj silnej empatie zároveň.

Moritz Wehrmann (DE) študoval mediálne umenie a dizajn na Bauhaus-Universität Weimar a na College of Fine Arts v Sydney. Vo svojej tvorbe prostredníctvom experimentov, inštalácií, obrazov či aparátov „skúma formy (ne)známeho”, pričom prepája umenie s vedeckými poznatkami a najnovšími technológiami. Bol tiež vedeckým pracovníkom v Medzinárodnom výskumnom ústave pre kultúrne techniky a mediálnu filozofiu (IKKM) a je spolupracovníkom centra pre interdisciplinárny výskum ZiF v Bielefelde.

 

 

Eurovea Tower - č. 16

Tower of light - BN Label

Súčasťou vodnej trasy Bielej noci je tento rok aj nová ikona bratislavskej mestskej scenérie – Eurovea Tower, prvý mrakodrap na Slovensku. Až 168 metrov vysokú budovu si počas festivalových nocí podmaní jedinečná svetelná inštalácia, ktorú kreatívci zo zoskupenia BN Label zostavili miestu na mieru. Minimalistické svetelné čiary umiestnené na 39. poschodí impozantnej stavby prežiaria nočnú Bratislavu a poskytnú kontakt so svetelnou inštaláciou v rôznych formách a uhloch aj vo vzdialenejších bodoch mesta. Súčasné umenia tak na 3 noci ozvláštni mestskú panorámu a vdýchne život najvyššej slovenskej stavbe ešte pred jej oficiálnym otvorením verejnosti.

 

LED obrazovka Landererova 12 - č. 17

Dážď - Dorota Sadovská

Vo videoinštalácii Dážď slovenskej výtvarníčky Doroty Sadovskej padajú namiesto kvapiek vody ľudské prsty. Symbolizujú našu schopnosť cítiť, hmatať, dotýkať sa a meniť svet vôkol seba. Autorka monumentálnymi vizuálmi premietanými na fasádu povestnej bratislavskej budovy odkazuje na krehkú prítomnosť živého človeka v mestskej zástavbe. Videom zároveň pripomína, že architektúra bola postavená pre ľudí, nie naopak. Videoinštalácia mala premiéru v roku 2020 na známej multimediálnej fasáde EP7 v Paríži a návštevníci Bielej noci sa na ňu môžu tešiť každý festivalový večer po zotmení na veľkoplošnej obrazovke na Landererovej 12.

Dorota Sadovská (SK) je známa výtvarníčka, od ktorej poznáme žlté obrazy svätých, šaty zo živej trávy, autorský časopis SADO, zahalenú vežu viedenského Ringturmu aj mozaiku na sídlisku v Dúbravke, priestorový objekt vytvorený z jej malieb, interaktívnu inštaláciu robotických Sadobotov alebo fotografie fragmentov ľudského tela poskladaných do nových príbehov.

 

 

 

Príďte sa prejsť svetelnou krajinou v hlavnom meste!

Eurovea je to správne miesto kde začať vašu nočnú prechádzku.

Viac informácií na: bielanoc.sk

Ďalšie články

Ako si udržať opálenie

Chcete sa po dovolenke ešte dlho tešiť zo zlatohnedej pokožky? Vyskúšajte naše triky a produkty, ktorá vám pomôžu dosiahnuť želaný efekt.