Preskočiť na obsah

Thajská rolovaná zmrzlina-chutný dezert po celý rok

Láďo, Monika a Mišo sú najlepší kamaráti, ktorí okrem toho, že radi cestujú a skúšajú nové veci, spolu aj podnikajú.  Keď boli na výlete v Thajsku zistili, že tam robia zmrzlinu úplne iným spôsobom ako u nás. Poriadnu porciu čerstvého ovocia zalievali niečím čo vyzeralo ako mlieko alebo smotana rozsekali to, zmrzlo to, a potom z toho urobili rolky. Chuť bola hlavne reálna, ozajstná. Hneď v tom videli potenciál. Chceli urobiť niečo vlastné, čo by mali ako záľubu, a tak vznikla značka Sawadí.

 

 

Recept získali rešeršou, vlastným skúšaním receptúry

Nezačali však hneď, podstatné bolo nájsť správny základ a prax ako hovorí Láďo. „ V Thajsku nám recept na zmrzlinu samozrejme nedali, chránia si ho. Najprv sme si robili rešerš a prvý rok sme skúšali, hľadali ideálny základ. Kvalitné kokosové mlieko, ktoré by zachovalo správnu hustotu a chuť zmrzliny sme nenašli. Našli sme však cenovo dostupnú alternatívu, ktorá pozostáva z kokosového tuku, kakaového masla a sójového lecitínu.“

 

 

Výroba Sawadí zmrzliny prebieha tak, že na mraziacej doske schladenej na -19° (záleží podľa teploty ovzdušia, niekedy aj -21, v Thajsku mrazili až na -30 stupňov) zmiešame základ a príchuť, ktorú si zákazník vyberie. Potom príde na rad posýpka. V ponuke je 6 príchutí a 6 druhov posýpok. Príchute sa dajú samozrejme aj kombinovať podľa želania zákazníka.

 

„Človek, ktorý pripravuje zmrzlinu musí byť so strojom na ktorom to pripravuje na jednej vlne. Ako jazdec na koni.

Musí vedieť či mu to už tuhne alebo netuhne lebo zmrzlina sa správa vždy inak a závisí to od toho čo tam dáte. Napríklad voda mrzne okamžite a ovocné príchute tiež rýchlo tuhnú. My sme sa jej však ešte neprejedli. Vždy vymýšľame iné príchute, kombinácie, možností je veľa.“ Sawadí zmrzlina je je bez laktózy, bez vajec a bez lepku.  A čím sa rolovaná zmrzlina líši od tej ktorú poznáte? Láďo odpovedal jednoznačne

 

 

„Pocítite skutočnú chuť ovocia, je to vyšší štandard zmrzliny so smotanovým základom a samotná výroba zmrzliny je zároveň aj show pre zákazníkov.“

 

 

Tajomstvo úspechu je v malých krokoch

Minulé leto sa mladí podnikatelia dostali to povedomia Bratislavčanom o trochu viac. Začali na Kamennom námestí v malom kiosku, ktorý lákal exotickou chuťou z Thajska okoloidúcich. Keď prišla ponuka priestoru v Eurovea, neváhali ani sekundu a vedeli, že treba chytiť túto možnosť za pačesy. Nezľakli sa ani toho, že je zimná sezóna, ich hlavný argument je že, Thajsko nemá zimu. A nemala by ju mať ani thajská zmrzlina na Slovensku. Tento celoročný dezert si už teraz môžete dopriať po celý rok.

 

„ Na začiatok je určite podstatné veriť svojmu nápadu a vyskúšať ho. No je podstatné ísť do toho s rozumom. My sme si najprv zmrzlinu otestovali s malým stánkom na hudobnom festivale aby sme vedeli akú to bude mať odozvu u ľudí. Keďže to dopadlo dobre, zasa sme sa o kúsok posunuli a zriadili sme si sezónnu prevádzku. A teraz sme išli ešte o krok ďalej, sme v celoročnej, stabilnej prevádzke v Eurovea. Čiže každému kto chce začať a robiť niečo svoje odporúčam postupne testovať, rozbiehať.  V našom prípade určite pomohlo aj to, že sme mali odložené vlastné financie a nemuseli sme sa zadlžiť,“ prezrádza Láďo spôsob, ktorý sa im osvedčil.

 

 

A práve v týchto dňoch vás zo Sawadi pozývajú na ich špeciálnu ponuku Happy Hours, kde si od 11:00 – 13:00 budete môcť zakúpiť zmrzlinu až s 50% zľavou.

U nás leto trvá aj počas tých najchladnejších dní :)

Ďalšie články