Preskočiť na obsah

Ponožky, ktoré otvárajú myseľ

Nie sú ponožky ako ponožky. Niektoré prežijú v našich šatníkoch roky, iné po pár mesiacoch vyhodíme. Obyčajné ponožky však dokážu veľa. Napríklad aj otvoriť myseľ či pomáhať slabším. A práve to je jedným z cieľov nefalšovaných kvalitných slovenských Fusaklí, ktoré už  môžete nájsť aj u nás v Eurovea na zníženom prízemí.

Ako sa zrodili Fusakle

Fusakle sú pre všetkých, ktorí sa chcú baviť životom a majú chuť pomáhať druhým,“ začína rozprávať príbeh svojej značky Ján Anguš, zakladateľ Fusaklí. Sám totiž pred niekoľkými rokmi prešiel obdobím, kedy rozmýšľal nad definitívnym odchodom zo Slovenska, pretože tu nevidel potenciál na ďalší rozvoj: „Po piatich rokoch podnikania v gastre som vyhorel a pochopil, že potrebujem zmenu. V tej dobe bola utečenecká kríz, a tak som rozmýšľal o odchode zo Slovenska, no to by vlastne ničomu nepomohlo. Preto som začal uvažovať nad tým, ako zmeniť myslenie ľudí v našej krajine,“ vysvetľuje Ján, keď sa v jeho hlave začala rodiť myšlienka Fusaklí: „Na Slovensku sme mali vždy silný a dobrý textilný priemysel a aj výrobu ponožiek. Ja sám som si zo svojich ciest vždy nosil ako praktický suvenír práve ponožky a tak som sa rozhodol, že skúsim tento priemysel u nás doma oživiť a zároveň ukázať ľuďom, že kto chce, môže podnikať aj doma,“ spomína na počiatky biznisu s ponožkami.

Nejde len o ponožky

Začiatky neboli ľahké, pretože najmä muži vraveli, že oni by si také farebné ponožky nikdy neobliekli, no keď to nakoniec skúsili, zažili milé reakcie okolia ako úsmev či pochvalu. Vtedy som pochopil, že sa mi podarilo presne to, o čo mi išlo – otvoriť ľuďom myseľ, trochu ich uvoľniť a zabaviť,“ hovorí ďalej Ján, pričom dodáva, že keď sú ľudia ochotní pristúpiť na zmenu len v takej maličkosti, ako je výmena tradičných ponožiek za viac extravagantné, potom budú ochotní počúvať a prijať aj iné názory. Preto sa rozhodol naplno venovať projektu Fusaklí a prostredníctvom nich šíri radosť, podporuje domácu výrobu a kultúru. Zároveň pomáha znevýhodneným či pracuje s mladými ľuďmi.

Podporujú domácu výrobu

Fusakle sú produkované výlučne na Slovensku a v Českej republike, pretože jej tvorcovia chcú podporovať domácu zamestnanosť. Navyše sú vyrábané sčasti ručne, nakoľko stroje treba manuálne nastavovať a niektoré aj obsluhovať: „Dôležité je tiež ponožky popárovať a opticky skontrolovať, aby sa k našim zákazníkom dostali len kvalitné kúsky,“ dodáva Ján, pričom zdôrazňuje, že firma razí filozofiu okamžitej výmeny kus za kus, ak k poškodeniu dôjde bez zavinenia majiteľa.

Špeciálne ponožky pre celú rodinu

V Eurovea otvorili Fusakle už svoju piatu prevádzku: „Chceme byť našim zákazníkom po ruke, aby to bolo pohodlnejšie pre tých, ktorí nie sú zvyknutí nakupovať on-line alebo si chcú tovar prezrieť naživo,“ hovorí Ján o tom, prečo nefungujú len v rámci internetového obchodu. Osobný predaj im tiež pomáha v osvete, pretože tá sa robí najlepšie na miestach, kde sa pohybujú ľudia. V rámci kiosku v Eurovea nájdete členkové ponožky pre deti aj dospelých, rúška, či limitované kolekcie ako Československé večerníčky, Hory, Tatry či darčekové konzervy a tuby. Tvorcovia Fusaklí navyše už teraz pracujú na nových kolekciách, ktoré do predaja uvedú začiatkom septembra. „Nedávno sme fotili kolekciu HORY a JESEŇ. V najbližších týždňoch sa navyše môžu naši priaznivci tešiť aj na nové vzory večerníčkových ponožiek,“ prezrádza Ján na záver.

Ďalšie články