Preskočiť na obsah

Vody riek plynú aj v pesničkách

Počúvate pozorne texty piesní? Ak áno, určite ste postrehli, že v mnohých sa spomína rieka. Niekedy ako symbol búrlivého životného prúdu či toku lásky, vo väčšine prípadov však ide aj o celkom konkrétne vodné toky.

 

Rieka s Oscarom

Spomeniete si na pesničku, v ktorej sa o nejakej rieke aj spieva? Jednu si určite pamätáte ako riekanku z detstva – v rieke, čo sa volá Níl, býva kroko-díl-díl-díl... Okrem detskej hitovky sú však aj viaceré dospelácke pesničky a mnohé majú rieku aj v názve. Napríklad Moon River, skladba, ktorú mali v repertoári viaceré legendárne hlasy. Skladbu zložil Henry Mancini (ten istý chlapík, ktorý vymyslel aj legendárnu saxofónovú melódiu k Ružovému panterovi) a napísal ju doslova na telo pre herečku Audrey Hepburnovú do filmu Raňajky u Tiffanyho. Audrey mala, samozrejme, obmedzený spevácky rozsah, a tak sa Mancini trafil do jej škály. Problém bol s názvom, pôvodne sa mala volať Blue River, ale takýchto skladieb vraj bolo neúrekom, tak jej dal napokon iný názov. Skladba získala Oscara aj Grammy a stala sa súčasťou repertoára takých zvučných mien ako Frank Sinatra, Louis Armstrong či Judy Garlandová.

 

Slzy veľkosti rieky

Rieka v názve je aj súčasťou hitu Justina Timberlaka Cry Me a River. Slová v piesni Vyplač mi rieku úzko súvisia s ťažkým životným obdobím, Timberlakovým rozchodom so speváčkou Britney Spearsovou. Obaja boli považovaní za pár snov, až do chvíle, keď sa prevalila Spearsovej opakovaná nevera. Justin sa zo žiaľu potreboval doslova vyspievať, a tak vznikla emotívna skladba s textom, z ktorého idú zimomriavky. „Nemôžem uveriť, že si mi to urobila,“ žiali Justin v pesničke a o pár sekúnd ďalej dodáva: „Ty si bola mojím slnkom, ty si bola moja zem.“ Justina po rokoch napokon rozchod prebolel a dnes žije v harmonickom vzťahu s herečkou Jessicou Biel. Britney toľko šťastia nemala a jej ľúbostný život je na tom určite horšie ako úspešnosť jej pesničiek.

 

Diskorieka

Obrovským hitom, najmä v bývalom Československu, bola aj diskotéková pesnička Rivers of Babylon od kapely Boney M. V čase jej vzniku, koncom 70. rokov, u nás sotva kto vedel, že jej text je takmer doslovným prepisom biblického žalmu č. 137. A mnohí si ju dodnes pospevujú s tým, že ide o pôvodnú pesničku tejto úspešnej kapely, pričom pieseň je prevzatá. Pôvodne ju ešte v 60. rokoch mala v repertoári jamajská reggae kapela The Melodians. Spievali o zajatí a odvlečení židovského ľudu k riekam Eufrat a Tigris (to sú tie babylonské rieky) a nemožnosti spievať vlastné piesne pre zábavu zotročiteľov. Pôvodní skladatelia z Jamajky boli zároveň aj rastafariáni, ktorým zakazovali fajčenie ich obľúbenej marihuany, a svoj názor vyjadrili metaforicky práve týmto textom. Spomeňte si na to, keď budete nabudúce dupať nohou pri svetoznámom disko rytme

 

Hudba tečie...

Riek je v hudbe neúrekom, mohli by sme spomenúť ešte aj rockový nárez škótskeho zoskupenia Simple Minds She´s A River či nádherný slaďák Find The River od kapely R.E.M., ktorý si vraj pustil Kurt Cobain tesne predtým, než sa dobrovoľne rozhodol odísť z tohto sveta. Legendárny Bruce Springsteen pomenoval The River nielen skladbu, ale aj celý album z prelomu 70. a 80. rokov, ktorým definitívne potvrdil svoj status svetovej hudobnej hviezdy. Symbolom Rieky poukázal na to, ako v jednom prúde vedľa seba plávajú ekonomické ťažkosti s radosťou z hudby. A u nás? Jedna z prvých kapiel si dala názov Prúdy. Rieka je veľký hit Richarda Müllera. Dva prúdy riek je názov novej pesničky Petra Cmorika a prúdy riek sú súčasťou textu jednej z najpopulárnejších skladieb, ktoré u nás vznikli, V dolinách v interpretácii Karola Duchoňa. Nehovoriac o tom, že valčík Na krásnom modrom Dunaji tancujeme už viac ako stovku rokov. Hudba skutočne plynie ako rieka.

.

Ďalšie články

NAJ rieky sveta

Na pobreží riek ľudia odpradávna stavali svoje obydlia.

Ryba 6x inak

Ryby sú alfou a omegou pre náš organizmus. A to doslova.

Vitajte na palube

Čo tak zobudiť sa každé ráno na inom mieste bez toho, aby ste sa museli každý deň baliť a s ťažkým kufrom