Preskočiť na obsah

Dokumentarista Vlado Kampf: Dunaj je európska Amazonka!

Dva roky sa dokumentaristi Vladimír Kampf a Jana Čavojská plavili po Dunaji a spoznávali ľudí žijúcich na jeho brehoch. Autori niekoľkokrát precestovali po zemi a po vode celý Dunaj dlhý takmer tritisíc kilometrov. Hľadali postavy charakterizujúce desať krajín, ktorými rieka preteká, a tak sa v ich filme objaví nemecký farmár, maďarský správca mosta, rumunský lovec žiab, bulharský páleničiar či moldavský muzikant...

 

Vlado, váš pohľad na rieku ukazuje dokumentárny film danubeStory.

Náš dokument je unikátny tým, že v priebehu 104 minút prevedie diváka po Dunaji dlhom takmer tritisíc kilometrov a predstaví mu všetky tie svety, ktorými preteká. Išli sme autom, na osobnej aj nákladnej lodi, dokonca na tlačnom remorkéri. Film vznikal dva roky a celý je nakrútený na fotoaparáty s použitím ďalšej flexibilnej, prenosnej techniky. Pred kamerou nám prehovorili dvadsiati ľudia z desiatich krajín, ktorí žijú s riekou. Neznamená to, že sú bezprostredne na vode. Dunaj však silno vstupuje do ich životov.

 

Pre vás nie je život na Dunaji až taký cudzí...

To je pravda, vyučil som sa za lodníka. Kedysi som plával až do prístavov na Ukrajine a v Rumunsku. Doteraz viem, ako uviazať uzol, hodiť kotvu či vyväzovať loď v plavebnej komore. Odmalička som obdivoval vodu a povedal som si, že keď budem veľký, tak aj ja budem lodník. Nakoniec som sa ním aj stal. Plavil som sa najmä na malých výletných lodičkách a strávil som na nich niekoľko rokov. Keď sa človek pozrie na rieku z vody a prefrčí po nej, tak je to niečo celkom iné, ako keď sa na ňu díva z brehu.

 

Prečo ste sa rozhodli mapovať práve príbeh Dunaja?

Veľa sa hovorilo, že je to rieka, ktorá spája, a ja som netušil, koho vlastne. Preto sme sa vzdali práce, všetkého, a dva roky sme skoro každý deň bývali na inom mieste, v inom hoteli. Kúpili sme si nové fotoaparáty a začali sme nakrúcať. Išli sme po toku Dunaja. Vopred sme nemali dohodnuté nič. Spoliehali sme sa na miestnych novinárov alebo sme len tak cestovali a náhodne sme natrafili na zaujímavých ľudí, miesta. Napríklad krčma, kaviareň či holičstvo sú naozaj dobrým priestorom na hľadanie informácií.

 

Akých zaujímavých ľudí ste stretli?

Náhodne sme napríklad natrafili na pálenicu. Večer sme sa ubytovali v meste Tutrakan v Bulharsku a mysleli sme si, že už nič nenatočíme. Vyšli sme len tak na breh Dunaja, kde boli rybári a pálenica. Zrazu sme mali náš príbeh. Ibaže sme neskontrolovali zvuk, a tak sme sa potom z Bratislavy museli opäť vydať viac ako tisíc kilometrov, aby sme rozhovor s chlapíkom z pálenice nahrali znova. 

 

Prekvapilo vás niečo počas nakrúcania?

Zaujímavý bol pohľad na prameň, za ktorý sa považuje aj vyvieračka pri zámku Fürstenberg. Dunaj nepramení, ale vzniká z dvoch horských bystrín Brigach a Breg. Vyvieračka po pár desiatkach metrov vteká do Bregu. My sme si vybrali ten menej známy – Brigach. Kedysi bol jeho prameň v pivnici rozsiahleho gazdovstva. Dnes je pri príjemnom malom jazierku. Zaujímavé je, že sa naozajstný Dunaj vytvorený Bregom a Brigachom po 28 kilometroch od tohto miesta odrazu na väčšiu časť roka stráca v podzemí. Jedinečná hračka prírody sa volá prepad Dunaja. Voda pri Immendingene presakuje do krasových jaskýň. Funguje to ako sitko zo štrku a kameňov. Na pohľad to vyzerá ako riečka, ale voda  z nej sa zrazu stráca. Pri prechádzke prázdnym korytom vidno, ako odteká voda z mlák. Podzemným systémom sa dunajská voda dostáva úplne mimo a vyviera o 12 kilometrov južnejšie ako rieka Aach. Dunaj je naozaj Dunaj bez prerušenia iba krátku časť roka, keď je v ňom dostatok vody a všetka sa nestíha precediť do Rýna. Po väčšinu roka Dunaj neexistuje, ale je to najbližší potok Krähenbach, ktorý napája suché koryto za prepadom.

 

Videli ste počas cestovania rozdiely v životnej úrovni, tradíciách alebo spôsobe života pri rieke?

Všade sme našli niekoho zaujímavého. V hornom úseku v Nemecku je to ako v rozprávkovej krajine. Našli sme tam dvoch bratov, ktorí majú v Regensburgu obchod a robili exkluzívne klobúky do filmu Alica v krajine zázrakov, v ktorom hral Johnny Depp. A robili aj klobúk pre pápeža Benedikta XVI.!

 

Aký je Dunaj?

Dunaj ľudí spája. Aj tých, čo sa nikdy nevideli. Je to Amazonka Európy, hoci život funguje všade inakšie.

 

Ďalšie články